На 01.01.2018р. на обліку у Державній служби з надзвичайних ситуацій України перебуває понад 10 тисяч місць масового відпочинку населення на воді (санаторії, профілакторії, бази відпочинку, дитячі оздоровчі табори та інш.).

Як свідчать дані про перевірки таких місць представниками ГО УКРРЯТВОД спільно з наглядовими органами та місцевими державними адміністраціями, не всі керівники (орендарі, власники) лікувально-оздоровчих закладів, пунктів прокату, баз відпочинку приділяють належну увагу безпеці людей на воді (льоду).

Відповідно до оперативних даних ДСНС за 201 на водних об’єктах України загинуло 1282 осіб з яких – 98 діти.

 

Основною причиною загибелі людей на воді є:

- безвідповідальність, некомпетентність і незадовільна робота з боку керівників місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, які неохоче визначають місця масового відпочинку людей на воді, незважаючи на те, що населення традиційно там купається, інакше виникає необхідність їх відповідного обладнання.

 - самоусунення органів державного нагляду (контролю) від виконання своїх прямих обов’язків;

- неспроможність існуючих аварійно-рятувальних рятувально-водолазних служб своєчасно реагувати на надзвичайні ситуації на водних об’єктах, слабка матеріально-технічна оснащеність та укомплектованість водолазами і рятувальниками.

Крім цього причинами загибелі людей на воді є:

- порушення вимог правил поведінки на воді (льоду) – 33%, нещасні випадки – 9%, не належний нагляд дорослих за дітьми – 9%, перебування у нетверезому стані – 5%, під час вилову риби – 4%, порушення правил користування плавзасобами – 2%, невідомі обставини – 38%.

Особливу увагу хочу звернути на той факт, що почастішали випадки загибелі дітей на власному подвірні де батьки облаштовують копанки, штучні водойми (Сумська, Чернігівська, Київська обл.)

Якщо брати до уваги вікові показники, то чоловіків гине у 10 разів більше ніж жінок.

ГО УКРЯТВОД розроблена наочна агітація та Програма щодо запобігання загибелі людей на воді на 2016-2020рр, у т.ч. і Київщини, але щоб її реалізувати необхідна підтримка з боку обласних державних адміністрацій і Уряду.

Кожен власник (орендар) відповідно до вимог Наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Правила охорони життя людей на водних об’єктах України» від 10 квітня 2017 року № 301 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 травня 2017 року за № 566/30434 повинен мати паспорт водного об’єкту, якій видасться аварійно-рятувальною рятувально-водолазною службою  атестованої у ДСНС на право проведення водолазних робіт з обстеження та очистки дна водної акваторії.

Керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності та особи, які використовують водні об'єкти або прибережну захисну смугу водних об'єктів з виробничою, фізкультурно-оздоровчою метою або для відпочинку людей, та організатори масових заходів обов’язково обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями і рятувальними засобами.

І на остання хочу Вам побажати корисного, приємного, а головне безпечного відпочинку як у літній так і зимовий період.

Дякую за увагу.

 

Голова ГО УКРРЯТВОД                                      О.Середа