Питання Порядку денного: Аналітична інформація ГО «Укррятвод» щодо нещасних випадків з людьми на воді (льоду) у 2019-2020 рр.

Шановні колеги!

Одним з основних нормативно-правових документів який визначає обов’язкові заходи з профілактики, попередження та забезпечення охорони життя людей на водних об’єктах - Наказ Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Правила охорони життя людей на водних об’єктах України»  від  10 квітня 2017 року № 301 який  зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 травня 2017 року за   № 566/30434 (далі – Наказ). Контроль за виконанням цього наказу покладено на Голову ДСНС Чечеткіна М.О.

В державі питанням профілактичної роботи, роботи з запобігання загибелі людей на воді (льоду) та безпосередньо рятуванням займаються пошуково-рятувальні, рятувально-водолазні і аварійно-рятувальні служби, які в свою чергу поділяються на: державні, регіональні, комунальні, об’єктові та рятувальні служби громадських організацій.

На превеликий жаль не всі служби, керівники, а також (орендарі, власники) лікувально-оздоровчих закладів, пунктів прокату, баз відпочинку, аквапарків, басейнів  тощо приділяють належну увагу безпеці людей на воді.

Відповідно до інформації ДСНС України та аналізу проведеному ГО «УКРРЯТВОД», у 2019р на водних об’єктах загинуло 1240 осіб з яких – 106 діти.

В порівнянні з 2018 роком статистичні дані мають такий вигляд: у 2018р на водних об’єктах загинуло – 1282 особи з яких – 98 діти. З початку 2020 року станом на 29 січня загинуло 33 особи.

Слід зазначити, що які б заходи профілактичної роботи не були вжити, з метою попередження несчасних випадків на воді (льоду), але якщо людина порушує елементарні правила та нехтує власною безпекою, матроси-рятувальники або пловці-рятувальники  будуть безсильні.

Таким чином щорічно вода і лід забирає понад тисячу двісті людських життів і особливо прикро, що у цьому списку дуже багато дітей.    

Основною причиною нещасних випадків на воді на думку ГО «УКРРЯТВОД» є:

-  незадовільна робота з боку керівників місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, які неохоче визначають місця масового відпочинку людей на воді, незважаючи на те, що населення традиційно там купається, інакше виникає необхідність їх відповідного обладнання і витрачання коштів;

 - самоусунення органів державного нагляду (контролю) від виконання своїх прямих обов’язків;

- мораторій на перевірки ;

- неспроможність існуючих рятувальних служб своєчасно реагувати на виклики, слабка матеріально-технічна оснащеність та укомплектованість водолазами і рятувальниками.

Крім цього причинами загибелі людей на воді є:

-  порушення вимог правил поведінки на воді (льоду) – 14%, нещасні випадки – 10%, перебування у нетверезому стані – 3%, під час вилову риби – 8%, порушення правил користування плавзасобами – 8%, пляж- 7%,  невідомі обставини – 50%.

Вся інформація зазначена у аналітичних таблицях та діаграмах які Ви отримали, в них указані причини потрапляння людей в небезпеку, розподіл кількості врятованих і загиблих за віком, за адміністративно-територіальною належністю, динаміка чисельності врятованих та додаткові обставини. 

Бажаю всім корисного, а головне безпечного відпочинку і раджу Вам вибирати місця офіційного, організованого відпочинку, де обов’язково є рятувальники, медичні працівники, визначені межі акваторії пляжу, дно обстежене та очищене від небезпечних предметів, що підтверджується наявністю паспорта підводної частини акваторії пляжу, а якщо берете на прокат плавзасіб, переконайтеся в його справності і наявності рятувальних засобів.

Дякую за увагу.

Голова ГО УКРРЯТВОД,

член Громадської ради

О.Середа

 

КОРИСНО ЗНАТИ.

ВИТЯГ З НАКАЗУ ПРО ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ НА ЛЬОДУ

  1. У зимовий період місцеві засоби масової інформації мають надавати інформацію про товщину та міцність льоду на місцевих водоймах і попереджати про його ослаблення під час відлиг чи танення льоду (особливо в районах промислової та аматорської підлідної риболовлі та льодових переправ).
  2. Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливо обережними слід бути в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, що впадають у водний об'єкт, з кущами і травою, що виступають над поверхнею.
  3. Перш ніж ступити на лід, дізнайтеся про товщину льоду на водному об'єкті. У різних місцях річок і озер товщина льоду може бути різною. У гирлах річок і притоках міцність льоду послаблюється течією. Морський лід набагато слабший за прісноводний. Міцність льоду можна частково визначити візуально.
  4. На водних об'єктах безпечним вважається лід при температурі повітря нижче 0° C. Для одного пішохода - синюватого або зеленуватого відтінку, завтовшки не менше 5 - 7 см (лід блакитного кольору найміцніший, білого - міцність удвічі менша, сірий колір свідчить про присутність води у товщі льоду); для групи людей (масові переправи пішки) - завтовшки не менше 15 см (дистанція 5 м у колоні по 4 особи); при масовому катанні на ковзанах - завтовшки не менше 25 см; для переправи вантажного автомобіля вагою 15 т - завтовшки не менше 35 - 43 см (дистанція в колоні не менше 35 м); для гусеничного трактора, тягача вагою 20 т - завтовшки не менше 40 - 60 см (дистанція в колоні не менше 30 м).
  1. При переході через замерзлий водний об'єкт необхідно користуватися обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками. У разі їх відсутності необхідно переконатися в міцності льоду за допомогою плішні.
    Якщо лід недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися своїми слідами назад, роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду (ковзаючи).Забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.
  1. При масовому переході водного об'єкта пішки по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5 - 6 м та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.
  2. Користуватися майданчиками, обладнаними на водних об'єктах для катання на ковзанах, дозволяється лише після ретельної перевірки міцності льоду. Товщина льоду повинна бути не менше 12 см, а під час масового катання - не менше 25 сантиметрів.
  3. У разі переходу водного об'єкта на лижах рекомендується користуватися прокладеною лижнею, а за її відсутності - ділянкою, вкритою сухим снігом. Перш ніж рухатися, потрібно відстебнути кріплення лиж і зняти петлі лижних палиць з рук. Якщо є рюкзак або ранець, необхідно його узяти на одне плече. Відстань між лижниками має бути не менше 5 - 6 м. Під час руху лижник, який іде першим, ударами палиць перевіряє міцність льоду та контролює його стан.
  4. Під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато ополонок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватися у великі групи. Пробивати ополонки для риболовлі або з іншою метою дозволяється на відстані не менше 5 - 6 м одна від одної.
  5. Кожний рибалка повинен мати із собою рятувальний жилет та лінь завдовжки 15 - 20 м з петлею на одному кінці і важком вагою 400 - 500 г на іншому кінці.
  6. Керівники рибних господарств та суб'єктів господарської діяльності, які використовують водні об'єкти, відповідають за: забезпечення заходів безпеки під час розміщення розважальних атракціонів та організації рибальства на водних об'єктах; організацію надійного зорового, мобільного і радіозв'язку з риболовецькими бригадами, які перебувають на льоду; готовність рятувальних засобів та іншого спеціального обладнання і спорядження; установлення безперервного спостереження за напрямом і силою вітру, рівнем води, зміною течії і станом льоду.
  1. Організації, що проводять роботи з вирубки льоду, зобов'язані огороджувати небезпечні ділянки. З метою привернення уваги до небезпеки за огорожею та перешкоджання вільному підходу до вирубаної ділянки не ближче ніж за 1,5 м до неї виставляють таблички з написом великими літерами "ОБЕРЕЖНО, ОПОЛОНКА!", який можна прочитати з берега або за 50 м від таблички.
  1. Під час роботи з вирубки льоду необхідно обов'язково організувати тимчасові рятувальні пости з рятувальниками, які мають підготовку з надання допомоги людям під час небезпеки на льоду.
  2. У місцях масового відпочинку людей на кризі має бути розгорнутий рятувальний пост.